Wednesday, December 8, 2010

duty, honour and integrity

tiba-tiba terasa nak cakap pasal UPNM, hihi.

mula-mula memang tak teringin langsung nak masuk sana. tak pernah terfikir pun. then ada sekali ayah masuk hospital, roommate ayah macam dia suggests suruh masuk sana tau. so bukak lah balik UPU then tengok nak apply UPNM tak boleh! rupanya dorang amik budak asasi dorang je. kan bagus kalau UM sama macam tuh. so takde lah kita orang nak susah apply for first year degree dah.

then one day, aku dapat call from UPNM, dia offer course Mechanical Engineering. mak ayah semua persuade suruh masuk sana. since ayah dulu Boy kan, so dia kata lah, kawad pumping semua takde hal lah, small matter haha, military sikit je pun. since fikir kalau masuk UNITEN nanti after grad banyak hutang kan. and since life tengah pretty down, tak boleh nak get over with 'the past', akupun accept lah that offer. hoping that life will be packed so that tak payah banyak sangat fikir pasal that one thing which has been disturbing me, ever since.. hmm. and yknow what, sebab nak recover hati yang tengah berduka lara, mak macam faham-faham je, tiba-tiba macam bagi kata semangat haha, kata nanti cari boyfriend cadet tau, HAHAHA. then fikiran mula lah menggatal. hahaha tapi, macam best apa kahwin bawah pedang! hikhik. :'p


registration hall;

sementara tengah tunggu turn, berkenalan la kan dengan budak lain hehe, sedih gila bila tak jumpa sorang pun budak Engineering, apatah lagi Mechanical weh, lagi terasa nak menangis, sumpah! :'( . until i accidently met Nana. kita orang mintak to be housemate. last-last terus dapat roommate kot, haha. what a relieved, ada pun kawan sama course. :)

ini a'a and nana.
:)


orientation week;

group 8! majority group aku batalion Kasturi tak silap, kan?! masa awal semua diam je, lagi-lagi kita orang yang batch 2010, takut kot haha. budak 2009 chill je. bila one or two days nak habis orientation baru semua mula rapat. :) . time makan, dekat Mess Cadet, memang kena sopan disiplin habis lah kan, nak ada bunyi gelak-gelak kuat semua memang haram gila, berani sangat sia-sia nak kena tembak apa haha, and makan pun WAJIB pakai fork and spoon. tapi sudu selalunya habis, so memang kadang-kadang terpaksa makan by guna both garfu la. pity kan saya! ohya, groupmate saya, gentle gila pergi tolong cari sudu, tak suruh pun, sumpah terharu gila dengan korang! sweeeeet kan! :')

Mess Cadet, tempat terbaik untuk USHA, HAHAHA jk! :p



the house;

sepatutnya kita orang dapat lah kan, NDUM bagi apartment luar dekat Bandar Tun Razak sana tak silap, for budak civillian semua. tapi entah kenapa this year dorang letak budak first year kena duduk dalam. and bila dapat tau masa register tuh, macam oh damn, why why and WHY? lagi tak ada life, sebab kena duduk dalam camp. restricted. tak boleh nak keluar masuk macam budak civillian biasa. tapi rumah pegawai yang dorang bagi tuh memang terbaik ah, besar gilaaa ada sofa and perabot bagai, haha jakun gila. unlike most other U's, dapat bilik je kan. so memang bersyukur! :) . plus view malam memang cantik lah! tak payah pergi Bukit Ampang pun tak apa, hihi. tapi ada satu slack! rumah kita orang menghadap kubur cina! how scary is thaaaaaaaattt? hahaha! :B


classes;

tak ada sorang pun budak Navy, apa kesss? semua blah pergi dekat course Maritime kot, too bad for us lah! no whites, HAHAHA!


conclusions;

tiba-tiba,

rindu nak masuk class sir surjeet, his jokes, and seeing people kena ketuk and pinch. donkeysss! :'p

rindu nak kena naik tangga sepuluh tingkat pergi class sebab kena make way for lecturers and seniors to use the lift. alasan untuk kurus, hihi!

rindu nak kena kawad pergi class, and usha cadet's kawad, hehehe.

rindu nak kena roll-call tengah malam and being pissed off about it.

rindu nak makan dekat kiosk, usha-ushaaaaaaaaaaa! HAHA!

rindu nak lepak kedai makan sebelah swimming pool tengok abang-abang cadet pakai tights, hahaha!

rindu nak tengok people in uniforms; Army, Air Force and Navy. ahhhh semua lah! gila hot. and their balak atas bahu. cool amat! saluteeeee, hihi.

rindu nak masuk library, one floor bau people in loreng's, and semuanya bersepah, tidur!

rindu nak tengok classmates semua sempoi gila and pandai gilaaa. and TAK sombong. unite gilaaaaa! compared to kehidupan diluar ini menggelabah nak pulau memulau bagai. ilmu Allah untuk dikongsi, tak payah lah kedekut poyo sangat if pandai tau semua pun. ish sedih.

rindu nak tengok senior zulu pegang senapang pagi-pagi.

rindu nak kena jerit marah dengan 'staff' sebab kawad balik C4 main-main gelak-gelak, hahaha! :')


p/s : memang sana tak berapa nak ada life, hehe. but at least people around them, they care for each other. and everything seems over-independent, but saling memerlukan, ahhh tak tahu nk describe macam mana! :') . tak ada gambar kenangan pun! sedihhhh! ouh and btw, happy military training korang!


yang bertindak mengikut arahan, HAHA,
hny